Wie is de persoon achter Amber Hair?
Mijn naam is Yvette Hofstede en ik ben eigenaar van Amber Hair. Ik ben geboren in Nederland uit een Indische moeder en een Nederlandse vader.
Naast de reguliere opleiding aan de Kappersacademie, heb ik ervaring opgedaan in het creatief knippen bij kapper Montie en om de fijne kneepjes van het haarknippen nog verder te perfectioneren, heb ik een kapperstraining gevolgd bij Robert-Jan Rietveld.
Bij kapsalon Haarzuiver in Den Haag en tijdens diverse workshops ben ik uitgebreid geschoold in natuurlijke haarkleuringen.
Workshops en kapperstrainingen op het gebied van haarkleuringen en nieuwe kniptechnieken blijf ik regelmatig volgen om zodoende op de hoogte te zijn en blijven van ontwikkelingen en nieuwe trends.
Wat ik vooral belangrijk vind in mijn natuursalon is dat de klant centraal staat. Ik neem de tijd om de wensen van de klant en de mogelijkheden te bespreken. Daarbij kijk ik naar de schedelstructuur, het haartype, de wijze waarop het haar valt en naar het type mens om tot een geslaagde compositie te komen.
Ik hecht er waarde aan dat klanten tijdens een knipsessie, borstelmassage of haarkleuring kunnen genieten van de rustgevende behandeling en de persoonlijke aandacht, aangevuld met een heerlijk kopje biologische koffie of thee.
Waarom de keuze voor natuurlijke producten?
Sinds mijn kinderjaren ben ik geïnteresseerd geraakt in de eigenschappen en werking van planten en kruiden. Waarschijnlijk heeft mijn Indische achtergrond daar enigszins mee te maken. De geheime kruiden en zalfjes lokten altijd al mijn aandacht. Ook het ‘mooi maken’ van mensen door middel van kleding, haar en make-up heeft me altijd aangetrokken. Ik ben dan ook jarenlang werkzaam geweest op dit gebied. Zo heb ik bijvoorbeeld de make-up voor modeshows verzorgd, de grime voor diverse theaterstukken en vanzelfsprekend ook de styling van het haar.
In de loop van de tijd is mijn mening over wat ‘mooi’ is, steeds meer veranderd van uitbundig naar naturel. Ieder mens heeft van nature wel iets moois wat door make-up subtiel geaccentueerd kan worden. Zo ook is dat het geval met haar. Liever dan het haar te manipuleren, neem ik de natuurlijke valling als uitgangspunt voor een coupe.
Daarnaast ben ik van mening dat het besteden van zorg en aandacht aan jezelf, effect heeft op hoe iemand zich voelt en wat men uitstraalt aan schoonheid.
Bewust werken met niet-chemische middelen is een (noodzakelijke) vooruitgang voor kappers, klanten en het milieu. Het gebruik van haarverf en spoelingen op chemische basis vormt een direct gevaar voor de gezondheid. Vooral de donkere kleuren bevatten veelal gevaarlijke stoffen.
De FDA (US Food and Drug Administration) geeft toe dat er haarverf op de markt wordt toegelaten waarin stoffen aanwezig zijn die een verhoogd risico op kanker geven. Uit een uitgebreid onderzoek uit 1994 van The American Cancer Society blijkt dat er een verhoogde kans bestaat op de Ziekte van Hodgkin, leukemie en borstkanker na 20 tot 30 jaar intensief kleuren met deze middelen. Het betreft hier de meeste reguliere haarverven in de handel, waarbij niet expliciet vermeld staat dat ze biologisch zijn of geen schadelijke stoffen bevatten.
Over het gebruik van haarverf tijdens zwangerschap is helaas weinig onderzoek voor handen. Vaak wordt gedacht dat het wel meevalt omdat men altijd wel iemand kent die ook het haar verfde tijdens de zwangerschap. Een echt onderzoek naar de risico’s onder zwangere vrouwen ontbreekt echter. Maar het gebruik van chemische producten tijdens de zwangerschap is toch af te raden. Onderzoek onder (zwangere) kapsters (bijvoorbeeld te lezen in de Occupational and Environmental Medicine) heeft uitgewezen dat er bij deze groep wel degelijk een verhoogd risico bestaat op geboorteafwijkingen. Veel voorkomende afwijkingen bij baby’s die worden toegeschreven aan het werken met haarlakken en verfmiddelen, zijn blindheid en te klein geboren worden.
Gezondheid kappers en hun personeel
Ook voor kappers is het werken met chemische producten niet zonder risico. Veel voorkomende beroepsziekten die uiteindelijk kunnen leiden tot blijvende arbeidsongeschiktheid zijn astma en een uitgebreid scala aan (ernstige) huidziekten. Ook heeft onderzoek van het IARC (International Agency for Research on Cancer) uitgewezen dat blaaskanker en leukemie veel voorkomende ziektes bij kappers zijn. Blaaskanker wordt door de Nederlandse arbodienst zelfs aangemerkt als een beroepsziekte bij kappers. Aangenomen wordt dat het gebruik van nikkel en toxische kleurpigmenten hiervan de oorzaak kunnen zijn.
Shampoo
In shampoo waarbij niet expliciet vermeld is dat het een natuurproduct betreft, zitten vrijwel altijd giftige stoffen zoals Sodium Lauryl Sulfate (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLES). Deze stoffen zorgen voor de reinigende werking en voor het schuimen van de shampoo. Ze blijven na gebruik gemiddeld vijf dagen in het lichaam achter. Het wordt door de huid opgenomen in de bloedbaan en zo hopen zich restanten op in de organen en de hersenen. Het wordt in diverse onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.
Deze stoffen komen niet alleen voor in shampoo maar ook in tandpasta en scheerzeep. Zelfs als een product wordt aangeprezen als natuurproduct en te koop is in reformwinkels kan het deze stoffen nog bevatten. Jammer genoeg worden de risico’s van dergelijke producten door de producenten van de hand gewezen of zelfs glashard ontkend.
Het milieu
Ondanks dat we steeds bekender raken met de effecten die we als samenleving hebben op het milieu, verbruiken we nog steeds veel te veel schadelijke producten. Elke dag verdwijnen er liters shampoo, haarlak, permanentvloeistoffen, haarverf en blondeermiddelen via de wasbak en het doucheputje in het afvalwater. Al deze gebruikte cosmeticaproducten stromen met het afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het grootste gedeelte van de schadelijke stoffen in het water afgebroken alvorens het weer in de natuur terecht komt. Maar sommige stoffen (vooral ammoniak) kunnen niet uit het afvalwater worden gezuiverd. Die komen dus gewoon in de natuur terecht waar ze het oppervlakte- en grondwater vervuilen en zo de organismen die in het water voorkomen vernietigen. Dit is vooral het geval bij chemische haarverven en crèmespoelingen.
Ook haarlak is vaak nog steeds schadelijk voor het milieu. In veel spuitbussen komen drijfgassen voor. Vroeger waren dit gassen (CFK’s) die de ozonlaag ernstig aantastten en daarom is het gebruik van deze gassen nu verboden. De alternatieven voor deze gassen tasten weliswaar niet langer de ozonlaag aan maar dragen in grote mate bij aan smogvorming en het broeikaseffect (de zogenaamde broeikasgassen).